Amsterdam sevärdheter

I Amsterdam kryllar det av sevärdheter. Den holländska huvudstaden har funnits sedan 1100-talet. När man åker som turist är det närmast obligatoriskt att ta en tur på någon av de vackra kanalerna. Prinsengracht, Herengracht, Keizersgracht och Singel är huvudkanalerna i centrum. Att åka på en kanaltur är båda avslappnande och lärorikt.

Amsterdam är känt för sina fina museer, däribland Rijksmuseum, Stedelijk Museum och Van Gogh Museum. På Rijksmuseum kan du bland annat få se tavlor av konstnärer som Rembrandt, Jan Vermeer och Frans Hals. På Stedelijk Museum hittar du modern konst av exempelvis Karel Appel och Kazimir Malevich. På Van Gogh Museum kan du få se många vackra tavlor av Vincent Van Gogh. En av Amsterdams största turistattraktioner är Anne Franks hus. Den judiska flickan Anne Frank är känd för omvärlden på grund av den dagbok hon skrev under tiden då hon gömde sig undan nazisterna under andra världskriget. Gömstället är idag ett museum. Museet ligger på Prinsengracht 263.

Amsterdam är också berömt för Red-light district. Red-light district ligger i de centrala delarna av staden och finns särskilt utmärkt på de flesta kartor. Området har länge varit ökänt på grund av den sex- och droghandel som bedrivs tämligen öppet. Men här finns också många av Amsterdams mest trevliga uteställen. Många av de torg som finns i Amsterdam är också sevärdheter i sig. Waterlooplein, Leidseplein och Museumplein är verkligen värda ett besök. Museumplein, som funnits sedan, 1800-talet används idag mest för demonstrationer och vid festivaler.

En stor sevärdhet i Amsterdam är också Artis Zoo. Det är det äldsta i Holland och har funnits sedan 1838. Här finns bland annat ett planetarium, ett geologiskt- och ett zoologiskt museum. Vaxmuseet Madame Tussaud’s har en filial i Amsterdam. När man är i Amsterdam ska man inte heller Oude Kerk. Det är en gammal kyrka i gotisk-renässansstil som man bland annat känner igen på grund av sitt åttakantiga kyrktorn. Vill du läsa mer om kyrkan kan du gå in på sajten Oudekerk.

Amsterdam är känt för sina många broar. En av de mest kända är skjutbron Magere Brug. Den första Magere Brug byggde 1670 med sedan dess har bron fått göras bredare. Det är spännande att titta på när bron öppnas för att låta båtar passera förbi. En annan stor sevärdhet i Amsterdam är Albert Cuypmarkt. Albert Cuypmarkt är en mycket finns marknad där du kan hitta allt ifrån kläder till mat och musik. Har du tur kan du göra några riktiga fynd. Albert Cuypmarkt, som är öppet på förmiddagar måndag-lördag, ligger i ett område som kallas för Pijp.

Under ett besök i Amsterdam får man heller inte missa att besöka någon av de väderkvarnar som, tillsammans med kanalerna, i mångt och mycket symboliserar staden. I Amsterdam finns det totalt åtta väderkvarnar. En annan populär sevärdhet i Amsterdam är Jordaan. Det tidigare arbetarkvarter har blivit ett mycket attraktivt område för bland annat konstnärer. Här hittar du många mysiga kaféer och konstgallerier. Efter en lång dag på stan med shopping och museibesök kan det vara skönt att slappna av. Det kan du göra i den vackra parken Vondelpark.